Pravidelná stolice – základ přirozené očisty tlustého střeva

ClkerFreeVectorImages / Pixabay

Pro správné fungování trávicího traktu od úst až po konečník je důležitý neustálý pohyb tráveniny. Díky tzv. peristaltice – posuvnému pohybu ve střevech, který vzniká stahy svaloviny, se nestrávené zbytky potravy dostávají až ke konečníku a tělo se jich zbavuje. Při správném složení potravy se střeva nezanáší a případné náhodné usazeniny jsou samy posunem tráveniny čištěny a odnášeny.

Zácpa

Jestliže opakovaně odoláváme nutkání jít na stolici, postihne nás problém zvaný zácpa. Není to jen nepříjemnost, ale může vyvolat i řadu závažnějších onemocnění. Věděli jste například, že naprostá většina obávaných zánětů apendixu (červovitého výběžku slepého střeva) je způsobena právě jeho ucpáním zatvrdlými kousky stolice? Ve stolici rovněž bývají obsaženy rakovinotvorné látky a při dlouhých pauzách mezi vyprazdňováním zůstávají zbytečně dlouho v kontaktu se střevní sliznicí a zvyšují riziko vzniku nádoru tlustého střeva nebo konečníku. Při opakovaných zácpách však dochází především k zanášení střeva a jeho následnému nedostatečnému peristaltickému pohybu, což vede jako v začarovaném kruhu k opětovným potížím se zácpou. Ideálním stavem je vyprazdňování denně, a to klidně až 2 – 3x, na pováženou je stav, kdy je stolice méně častá než 3x týdně.

Nepravidelná stolice

Jestliže se nutkání na stolici vůbec nedostavuje, pokuste se o změnu stravovacích návyků. Přidejte do stravy vlákninu a tuky, zvyšte příjem tekutin. Vláknina podporuje peristaltiku střev, vstřebává do sebe toxiny a odnáší je z těla pryč. V kombinaci s dostatkem tekutin, které na sebe naváže, nabobtná, zvětší svůj objem až několikanásobně a zvyšuje se její pozitivní účinek na ochranu střeva, neboť urychluje peristaltiku.

Správný návyk

Vaše tělo má přirozený vyměšovací reflex. Podpořte jej chozením na stolici v pravidelném čase – ideálně hned ráno před snídaní. Pomoci si můžete vypitím trochy vlažné vody, ale časem si váš organismus na nastavený režim sám zvykne.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *