Průjem – nemoc tlustého střeva, kterou každý zná



Peggy_Marco / Pixabay

Neexistuje na světě člověk, kterého by tato nepříjemná situace v životě nepotkala. Co za ní však vězí? Lze jí předejít nebo je nevyhnutelná jako letní bouřky a krupobití? Její souvislost s trávením je nepochybná, pojďme se tedy podívat na to, co můžeme pro zlepšení svého zdraví i pohodlí udělat, aby se nám podobné „nepříjemnosti“ do budoucna co nejčastěji vyhnuly.

Příznak, nikoliv choroba

V prvé řadě je záhodno říci, že průjem jako takový žádná nemoc není. Vždy je pouze příznakem toho, že s naším tlustým střevem a trávením všeobecně není něco v pořádku. Jedná se o nezvykle časté vyměšování neobvykle řídké stolice, což je způsobeno narušeným vstřebáváním vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu a nenormálním vylučováním vody do střeva. Průvodními příznaky průjmu bývají také nevolnost, křečovité bolesti břicha a zvracení, které zapříčiňují celkovou slabost. Žádnou zvláštností není ani zvýšená tělesná teplota.

Příčiny průjmových obtíží

Nejčastějšími příčinami průjmů jsou infekce nebo zátěž nevhodnou stravou. O první případ se bude zjevně jednat onemocní-li např. několik členů rodiny – najednou či v poměrně krátkém časovém intervalu. Naopak průjmy vyvolané potravinami postihnou většinou jen jednotlivce, zejména jedná-li se o potraviny v podstatě nezávadné – pouze nezvyklé či nezvykle upravené. (Z dovolené v exotických krajích jistě mnozí znají…)

Vleklé potíže

Jestliže vaše potíže průjmového charakteru přetrvávají déle než několik dní, je nezbytné navštívit lékaře, a to zejména máte-li také zvýšenou teplotu nebo jste začali ubývat na váze. Příčinou potíží totiž mohou být mnohé nemoci tenkého i tlustého střeva, slinivky, jater, žlučníku, štítné žlázy, ledvin…

Jak minimalizovat akutní průjmy

Nemůžete ovlivnit průjmové ataky v případě závažnějších nemocí tlustého střeva, ale máte-li jej zdravé, pamatujte na hygienu a máte napůl vyhráno. Střevní infekce se vždy přenášejí potravou nebo tekutinou. Myjte si ruce, nejezte, zejména v rizikovém prostředí, nic, co nebylo tepelně upraveno, vyhýbejte se nápojům, kde voda či led pocházejí z neznámých zdrojů.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *